dinsdag 3 juli 2012

Zijn droom, jou droom (doe maar gewoon)
Vandaag haalde ik mij een kleine teleurstelling voor de geest die ik misschien te verwerken krijg. Hmm, niet echt aardig voor mezelf. Door die onzekerheid heb ik de neiging om mijn dromen expres te vergeten en te verstoppen in niemandsland.

Ik heb een droom: de bescheiden droom een schrijver te zijn. Die overvloed aan gedachten in inspirerende zinnen te gieten en te bundelen in een boekje. Voor een mooi plekje op de plank van bemoediging in de boekenkast, op toonbanken en … nou ja, mijn droom is duidelijk en mijn passie is schrijven… 

Maar ik denk dat ik het niet ben… 

En ik denk dat ik mijn droom moet loslaten… 

Want wat als God een ander plan heeft? Wat als God mij voor iets anders wil gebruiken? Misschien vind ik het wel leuk, maar is het niet wat Hij wil. 

Moet ik afwachten tot God een ’seintje’ geeft? Een knipoog? Dat het eenvoudigweg voor mijn voeten wordt gelegd en iemand naar mij toe komt en zegt; Joh, Tineke, jij kan goed schrijven zeg, zou jij….? Wil je…..? 

Maar zo ligt het niet. 

Hoe dan wel? 

Door te blijven dromen? Hopen, bidden en danken? Doorzetten wat ik graag wil, of waarvan ik denk dat God dat wil?

Lastig, want ik verlang ernaar te doen wat ik kan doen en Hem daarmee te eren. Misschien omdat ik me daarbij minder leeg zal voelen…?

Stel dat ik iets doe.
Stel dat ik er niet alleen maar over denk om iets te doen,
maar het ook daadwerkelijk doe.
Stel dat ik iets niet uit verplichting doe.
Stel dat ik anderen niet het werk voor mij laat doen.
Stel dat ik niet wacht totdat ik wordt uitgenodigd.
Stel dat ik me niet alleen maar afvraag welk verschil ik zou kunnen maken,
maar dat ik ook daadwerkelijk een stap zet.


Stel dat… ik doe wat ik kan.
Stel dat ik nu begin, op dit moment, op dit punt in mijn leven,
om te doen wat ik kan.


Stel dat… ik doe wat ik kan.
Stel dat ik mijn verhaal en mijn vaardigheden aanbied.
Stel dat ik niet wacht totdat ik het goed of klaar of volmaakt heb.
Stel dat ik geloof dat God zo veel van me houdt
dat ik daardoor Hem wil liefhebben door te doen wat ik kan.*

~ Elisa Morgan


Kan ik een zegen zijn in de dagelijkse dingen die ik doe? 
Als je doet wat je kan en dat wat je doet voortkomt uit liefde, dan werk je mee aan Zijn droom.

… Streven naar een goed en duurzaam huwelijk, dat is een droom van God.

 … Kinderen vertellen over Hem, leren dat Hij onze Hemelse Vader is, dat is een droom van God. 

… Met Hem wandelen, tot Hem bidden en danken voor zegen over je werk, je thuis, je omgeving, dat is een droom van God. 

Als God iets doet, doet Hij het goed. Wanneer God een droom  in jou hart legt, zit het in je geest verweven. Strek je ernaar uit. Blijf erin geloven.
Hecht waarde aan de basiselementen in je leven, aan de droom van God.

En dan…

Dan komen de dromen en komen dromen tot leven.

Zijn droom. Jou droom.


Wat is jouw droom? Durf jij openlijk over je dromen te praten?


* Uit: Doe maar gewoon van Elisa Morgan

12 opmerkingen:

 1. Your writing is beautiful. Thank you for posting this.
  Blessings, Mandy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sometimes I share my dreams, but often I hide them deep within myself. Hope you have a beautiful day.

  blessings,
  Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 3. thanks for sharing...im passing by to all friends to invited you to share my blog hop hope its a nice opportunity to share with others ...thanks if you do...loves soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Volgens mij BEN je al een schrijver Tineke en blijft het niet bij een droom. Ik geniet altijd erg van je stukjes.
  Dit verlangen dat je blijkbaar al langer hebt, is niet voor niets in je hart gelegd. Blijf heel dicht bij Hem en zoek in gebed samen met Hem hoe je verder kunt en mag. Laat je niet ontmoedigen door mensen of omstandigheden.
  Een tijdje terug heb ik eens iets geschreven over Jarsons.nl Deze website staat vol met christenen die een droom hebben. We kunnen ook elkaar erbij helpen en God heeft ons ook aan elkaar gegeven om dromen te realiseren, natuurlijk wel in afhankelijkheid van Hem. Veel wijsheid toegebeden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar Wendy, dank je voor de herinnering van Jarsons. Had me een tijdje terug wel ingeschreven, maar zal daar wat actiever mee zijn;) Dank voor je reactie!!

   Verwijderen
 5. Herkenbaar. Het is verleidelijk om 'Gods wil' om te buigen naar 'mijn droom'. Maar niet alles wat ik doe vanuit 'mijn droom' (mijn wil) is Hem welgevallig. Eigenlijk bijzonder weinig - níets dat voortkomt uit mijn wil kan Hem behagen. Als ik dan die twee probeer te verenigen, houd ik mezelf voor de gek!
  Het is belangrijk om je hierin niet te laten leiden door aanmoediging (of ontmoediging) van mensen, maar slechts door Zijn Geest en Zijn Woord. Zodat er onderscheid komt tussen het menselijke, zielse verlangen, en dat wat God door zijn Geest in het hart werkt. En daar zit vaak 'n behoorlijk verschil tussen. Over het algemeen, heb ik gemerkt, is dat wat Gods Geest zegt helemáál niet wat ik graag wilde horen... De basishouding is: álles opgeven, ook mijn 'dromen' - en áls het Zijn wil is geeft Hij op Zijn tijd gelegenheid om zulke dromen te verwezenlijken. En zo niet, is het ook goed...
  Ja, ik heb dromen en verlangens moeten opgeven :) Ter wille van mijn gezin, van dat wat God in het NU voor mij klaar legt. Het geeft niet - het opgeven van mijn eigen wil geeft rust en maakt me gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is waar Annemieke. Het kan natuurlijk best zo zijn dat je een droom hebt op dit moment maar dat het nu niet de tijd is om hem te realiseren en dat je hem (tijdelijk) moet opgeven. Misschien is het over een paar jaar wel de goede tijd.
   Soms is het wel moeilijk om te kunnen onderscheiden of het nu Gods wil en verlangen is in mijn hart of dat het alleen van mijzelf is.

   Verwijderen
 6. Tineke, volgens mij ben je al een schrijf-ster! :)
  Onze droom is lang niet altijd Gods wil, toch?
  Anderzijds worden "dromen" soms ook wel erg groot gemaakt, evenals "talenten", juist in de christelijke wereld.. Maar ik geloof dat het Gods droom is dat je van Hem bent! De rest is bijzaak. Dus ik zou zeggen: Gewoon beginnen met boeken schrijven, en nòòit meer ophouden ;-) Want je kunt het! Ps.: Misschien is verlangen een rijker woord dan dromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het eerste wat in mij opkwam was: je schrijft al...een mooi begin voor een boek!
  Ik geloof dat God het fijn vindt als de talenten die Hij in jou gelegd heeft, zichtbaar worden. Je mag gewoon met Hem wandelen en heel ontspannen zijn. Soms doe je misschien dingen die in de verste verte niet op je verlangens lijken, maar Gods blik kijkt gelukkig verder. En Hij wil leren, door alles heen, is mijn ervaring. Dromen mag hoor...kijk maar naar Jozef. Hij had een droom van God, en wat heeft hij geduld moeten hebben en wat zal hij een hoop geleerd hebben;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb eigenlijk geen dromen. Enkel een oud boerderijtje met wat fruitbomen en een hegje erom, een oude waterput en samen gezond oud worden komt er dicht in de buurt. Wat het schrijven betreft, waarom blijven dromen, gewoon doen. Bundel je leukste logjes en laat er een boekje van drukken. Kosten vallen mee. Familie blij en jij zelf een droom rijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beetje zelfde droom als jij...
  Stel dat je tijd hebt en toch serieus en biddend met deze droom aan de slag blijft gaan/gaat, zal er dan niet een opening komen als het Gods wil is? Een eerste uitgever die het boek wil uitgeven? Of juist niemand die het wil uitgeven? Dat lijkt me dan toch een duidelijk Taal van Gods kant. Hij voorziet in alles naar Zijn wil, ook zoiets als dit. Veel sterkte met keuzes maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Right now, I just live day to day trying to accomplish all my daily responsibilities. Someday when I have more time, I have to believe that God will lead me to whatever he has for me; maybe it will be to develop my art, make greeting card and the like. Only He knows.

  Blessings,
  Kathleen

  BeantwoordenVerwijderen