donderdag 28 juni 2012

Het voornemen: Wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de Heer dienen

Een paar weken geleden werd bij ons in de gemeente (op vaderdag) voor alle mannen een film getoond. Maar daarnaast werd ook nadrukkelijk de vraag gesteld om deze boodschap door te geven aan anderen, ongeacht man of vrouw... Dus hierbij:

Het gaat over de film: ‘Courageous’.

Het doel van deze film en dit voornemen is om te laten zien hoeveel invloed vaders hebben in het gezin, in de opvoeding en in het huwelijk. 
Hoe zal een kind opgroeien als het een vader heeft die geen oprechte eerbied heeft voor God, weinig of geen verantwoordelijkheid toont, beperkte (naaste)liefde laat zien en geeft en niet respectvol met zijn vrouw omgaat? In deze maatschappij zie je steeds meer dat een kind veel 'vrijheid' wordt gegeven. Maar is dat echt vrijheid, of is dat verschuiven van verantwoordelijkheid?
Maar: Hoe zal een kind opgroeien wanneer het wél een vader als voorbeeld heeft die heel bewust Jozua 24:15 nastreeft?
Ook is het voor de vrouw goed te weten wat God aan de man als opdracht geeft, zodat ze hem daarin tot steun kan zijn, hem kan aanmoedigen en bevestigen. 
Over enkele weken wordt 'Het voornemen' ook daadwerkelijk ondertekend!

Wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de Heer dienen. Jozua 24:15

'Het voornemen' is een moedige verklaring van verplichtingen die mannen maken om trouw te zijn aan God als de geestelijk leider van hun huis.  


Het voornemen: 

Ik neem me voor, plechtig voor Gods aangezicht, om volle verantwoordelijkheid te nemen voor mijzelf, mijn vrouw en mijn kinderen.
Ik zal van hen houden, hen beschermen, hen dienen en hen het Woord van God leren als de geestelijke leider van mijn huis.
Ik zal mijn vrouw trouw zijn, haar lief hebben en eren, en bereid zijn mijn leven te geven voor haar, zoals Jezus Christus deed voor mij.
Ik zal mijn kinderen zegenen en hen leren om God lief te hebben met heel hun hart, heel hun verstand en heel hun kracht.
Ik zal hen opvoeden om gezag te eren en verantwoord leven.
Ik zal het kwaad tegengaan, gerechtigheid najagen en goedheid liefhebben.
Ik zal bidden voor anderen en hen behandelen met vriendelijkheid, respect en bewogenheid.
Ik zal ijverig werken om te voorzien in de behoeften van mijn gezin.
Ik zal hen vergeven die mij tekort gedaan hebben en me verzoenen met hen die ik tekort gedaan heb.
Ik zal leren van mijn fouten, mij bekeren van mijn zonden, en wandelen in integriteit als een man die verantwoording aflegt tegenover God.
Ik zal er naar streven om God te eren, Zijn gemeente trouw te zijn, Zijn Woord te gehoorzamen en Zijn wil te doen.
Ik zal er moedig aan werken om dit voornemen te volbrengen, met de kracht die God geeft, voor de rest van mijn leven en tot Zijn eer.

Wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de Heer dienen. Jozua 24:15 


Filmblik Movie Trailer:Gedeelte van de film over ‘het voornemen’:Het is een fantastisch mooie film, die zeker zal leiden tot inspiratie en motivatie. Voor iedereen, voor elkaar en voor jezelf persoonlijk.
Het is het kijken waard!!

~

10 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me inderdaad een zeer indrukwekkende film met een goede inhoud die tot nadenken aanzet!
  Toch... ergens in mij zegt iets: een beetje 'laat' als we nú zo'n 'voornemen' zouden ondertekenen. Want een belangrijk deel daarvan hebben we eigenlijk al ondertekend, toen we ons lieten dopen! Het afleggen van het oude leven, een leven van gerechtigheid tegemoet! En een ander deel hebben we tijdens onze huwelijksakte al ondertekend... Helaas hecht de maatschappij tegenwoordig zo weinig waarde aan die heilige instelling van God. Men noemt het zo minachtend 'papiertje'...
  Ja, man én vrouw, we moeten onze verantwoordelijkheden onder ogen zien en het is goed om daaraan herinnerd te worden! (En 'laat' is overigens beter dan nooit :))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, beter laat dan nooit;) Denk dat dit voornemen bedoeld is om in dit geval de man bewust te laten worden van zijn invloed in het gezin, en daarnaast ook de vrouw. Tijdens de huwelijksakte en de doop of bij het opdragen van kinderen zijn deze beloften idd gedaan en wat je zegt, het is goed om daaraan herinnerd te worden!!

   Verwijderen
 2. Turn the hearts of the Children to their Fathers, turn the hearts of the Father's to their young. Amen!

  :)Hope

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het boek hebben we inmiddels: Moedig. Manlief vond het erg mooi. Zwager kreeg op vaderdag de film, dus we gaan er nog eens een familieuitje van maken..
  Mooi, dat voornemen. Goed om eens over na te denken, wat dat inhoud. En hoeveel we te kort schieten, tegenover de kinderen en tegenover God.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig allemaal, Binnenkort hebben we vakantie en gaan we de film bekijken.
  Tineke bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt ons ook een mooie film. De kinderen hebben hem hier ook op vaderdag cadeau gedaan. Hij ligt klaar voor de vakantie. Ik heb zelf het boek aan mijn eigen vader cadeau gedaan op vaderdag. Ik ken ze dus allebei nog niet maar wat ik er van gelezen en gehoord heb klinkt erg hoopvol. Ik zal er ongetwijfeld ook nog eens een blogberichtje over schrijven. Dank je ook voor die voornemens. Leerzaam!
  Goed weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vooral ook Het voornemen: Ontroerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Tineke
  Jouw blog komt 'op-mijn-pad', Om veel redenen byzonder en een duidelijk een richting die God mij wijst. Veel heb ik al terug gelezen maar het komt soms zo heftig binnen dat ik het met kleine stappen moet doen, Voorlopig dus nog veel te lezen en om over na te denken.
  De film courageous gaan we zeker samen kijken. Bedankt voor je blog

  groetjes janet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janet,
   Bedankt voor je reactie! Moedig van je om dat te schrijven en heel goed dat je je er bewust van bent! Doe het maar rustig aan en laat gerust een reactie achter ;)

   Verwijderen
 8. Een geweldige film!
  Niet allen voor vaders, maar ook voor ons als vrouwen, om onze mannen
  te bemoedigen!
  Wij hebben de film samen gezien, en waren erg onder de indruk.
  Dank dat je dit hebt gedeeld, zodat meer mannen "courageous" mogen gaan worden,
  en wij als vrouwen, samen met onze kinderen dan oprecht kunnen zeggen: "ik en mijn huis, wij zullen de HERE dienen!!

  BeantwoordenVerwijderen