maandag 7 juli 2014

Wanneer je levenspad overstroomt - directe bemoediging

Ik kom er graag. De vredige rivier... 
Terwijl ik in deze wonderschone droom op de veilige, stevige waterkant zit, staar ik ontspannen voor me uit. Rust en kalmte geeft het mij en maakt dat ik mij verbonden voel met wat er staat geschreven in Psalm 23...

Maar vannacht heeft het gestormd als nooit tevoren. De schade lijkt onherstelbaar. Ik kijk om me heen en zie overal gebroken takken, geknakte bloemen en puin. De vredige rivier is veranderd in een onrustige stroom dat bedekt is met bladeren en stukken hout. Het veilige wandelpad naast de rivier waar ik mijn leven op had gebouwd, is onbetrouwbaar geworden. Het eens zo zachte zand onder mijn voeten is in een modderstroom veranderd en de zijkant brokkelt af en glijdt weg in de rivier... 

Beangstigd schrik ik op uit deze nachtmerrie en doet me beseffen dat een mooi en stevig fundament in één klap vernietigd kan worden.

Wanneer je op een veilig pad langs vredig water loopt, is er niet zo veel waar je je zorgen om maakt. Maar wanneer je buiten bezig bent en er onverwachts een wolkbreuk op je neerkomt en de veilige weg in een modderstroom veranderd, kan onzekerheid over een behouden thuiskomst je overrompelen.

Ik las in een boekje van Max Lucado waarin hij schrijft:


Bezorgdheid maakt dat je je energie moet verdelen tussen je bezigheden van vandaag en je problemen van morgen. Het resultaat is verdeeldheid van je geest.


" God leidt je. Laat de problemen van morgen wachten tot morgen. "

Helaas is je zorgen maken iets wat niemand van je over kan nemen, maar je kunt er wel zelf wat aan doen. Lees eens de 'herderspsalm' 23 aandachtig. 'Hij voert mij naar vredig water,' vertelt David. Hij voegt eraan toe; 'Hij leidt mij langs veilige paden.' Hij leidt me! Hij leidt ons! God loopt niet achter ons te schreeuwen: 'doorlopen!' Hij loopt voor ons uit en nodigt: 'Kom!' Hij loopt voorop, maakt het pad vrij, snijdt takken af, wijst de weg. We zullen barmhartig en genadig behandeld worden en op de juiste tijd hulp ontvangen!


"Ook morgen zal God u weer geven wat u nodig hebt. Leef dus gewoon bij de dag." (Matt 6: 34)
 "Je krijgt kracht voor elke dag, vandaag voor de problemen van vandaag, morgen voor de problemen van morgen. De kracht om de problemen van morgen op te lossen, heb je vandaag nog niet."

 "We hoeven echt niet te weten wat er morgen gaat gebeuren. We hoeven alleen maar te weten dat Hij ons leidt, en 'we zullen barmhartig en genadig behandeld worden en op de juiste tijd hulp ontvangen. ' " (Hebr. 4:16b)


Dat is prachtig om te lezen! En de waarheid die God ons beloofd in de Bijbel maakt het nog mooier!! Leef bij de dag, maak je om niets zorgen. God voorziet elke dag en je zal niets tekort komen…

Wat nou, wat nou?
Alleen, Wat als jij ervaart dat die veilige paden helemaal niet onder jouw voeten bestaan? Wat als jij ervaart dat de weg naar huis veranderd in een modderstroom omdat het alleen maar stormt?

Wat nou als zorgen en problemen in je leven veranderen in een draaikolk vol narigheid en je dreigen te verdrinken?
En lastiger; je gevoel en gedachten dwalen af naar de kolkende diepten en laten je twijfelen aan de beloften van de Vader.

Wat nou als je er van overtuigd bent dat er zó veel leed in deze wereld is, dat voor je gevoel bevestigd wordt dat God niet naar ons omkijkt? De wolkbreuken van deze gebroken wereld stortten op onze aarde neer, maar heeft God het wel in de gaten?
Hoe moet je die mooie beloften interpreteren wanneer de modderstromen op je levenspad je wereld onherstelbaar overstroomt?

Wat nou als je de veilige overkant niet haalt?Directe bemoediging:
Het enige wat je eigenlijk aan directe bemoediging kan ervaren als het niet gaat, is dat er iemand fysiek bij je is waarbij jij je op je gemak voelt. De fysieke aanwezigheid van een geliefd en vertrouwd persoon. Ik weet nog goed dat ik enorm angstig was toen mijn dochtertje van elf maand op een avond in april in aller ijl naar de spoedpost moest en we niet wisten wat haar en ons te wachten stond. Ze vertoonde afschuwelijke uiterlijke kenmerken van pijn en iets dat haar lichaam veranderde. Ze gilde en haar benen zwollen helemaal op en haar voetjes werden donker paars, bijna zwart. Ik raakte in paniek en belde mijn zus. Ze kwam direct en dat vond ik fijn. Ik kon haar hand pakken toen de artsen met haar bezig waren en zij kon even bij mijn kind blijven wanneer het mij te veel werd. Ze bemoedigde me met opbouwende woorden en sterkte me met een hand op mijn schouder.

Een andere manier van directe bemoediging is gebed. Intens en diep geconcentreerd gebed. Dat geeft je de ervaring van geestelijke aanwezigheid en troost van de Vader, de Trooster. God beloofd ons immers de Trooster wanneer wij verdriet hebben. En die Trooster ervaar je, sterkt je en bemoedigd je wanneer je in gebed bent en je hart opent naar God. 

Een geliefd persoon is er niet zomaar. Daar zul je eerst ‘contact’ mee moeten maken en een afstand voor moeten overbruggen. Datzelfde geldt voor zowel fysiek als geestelijk contact.
Hoe kun je zeggen: ik ervaar de Trooster niet en voel me niet omringd door de liefde van Gods nabijheid, als je Hem niet zoekt en Hem niet vraagt?

Biddend loslaten:
Wanneer het niet gaat en wanhoop en onmacht overweldigen je, ga dan bidden. Kijk omhoog en praat, zonder blokkades (houd je verdriet niet in), zonder moeilijke woorden, met de Heer. Je weet dat Hij luistert. 

‘En al ga ik door het dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij.’

Ik vrees geen kwaad betekent niet dat het je niet overkomt, het gebeurt namelijk wél. Maar het betekent dat de duisternis niet zal (over)winnen in je leven. Het betekent dat God je nooit zal verlaten en je - bovennatuurlijke - kracht zal geven om de overstroming te doorstaan. Hij zal je wijsheid geven en het vermogen door de stroom heen te kunnen zwemmen. Wanneer je dreigt te verdrinken zal Hij je eruit trekken en je kalmeren op de veilige waterkant.

En vergeet nooit dat alles gebeurt op Zijn tijd en naar Zijn wil. Daar hebben wij mensen geen controle over en we kunnen het op geen enkele manier beïnvloeden
Wel mogen we op Hem vertrouwen dat Hij ons altijd ziet en absoluut met ons bewogen is. Hij ziet ons leed, Hij houd ons vast en laat ons niet verdrinken in onze noden.

En onthoud altijd dat jij de keuze maakt je door Hem te laten sterken en troosten. Roep Hem aan! Geloof; we zullen barmhartig en genadig behandeld worden en op de juiste tijd hulp ontvangen!

Hij heeft je geen kalme vaart beloofd, maar wel een behouden thuiskomst!
En dat raakt deze belofte precies in het hart.

Is het in jouw leven als een stormachtige nacht? Of heeft het gestormd en zie je overal brokstukken liggen? Weet je niet hoe je de brokstukken bij elkaar moet rapen? Luister eens naar dit prachtige lied...


7 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig fijn artikel.
  Dit doet me denken aan de tekst die mij al vele malen heeft gered van totale paniek in onvoorspelbare situaties, waarbij ik het overzicht dreigde te verliezen en bijna verdronk in bezorgdheid.
  O.a. in een zelfde soort situatie met een doodzieke zoon die ondraaglijke pijn had waar de dokters niets meer aan konden doen omdat ze bang waren dat hij in coma zou raken. De bezorgdheid dreigde me letterlijk te overspoelen.

  Weest in geen ding bezorgd, maar laten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God. En de vrede Gods, DIE ALLE VERSTAND TE BOVEN GAAT zal uw harten en uw gedachten behoeden in Christus Jezus. Fil 4: 7

  God verlies het overzicht niet! Hij is er bij. Dat staat in de zin ervoor: De Here is nabij! En daarom kan je je altijd verblijden, zoals in vers 4 staat.
  Op het moment dat ik deze tekst voor mezelf herhaalde, herhaalde, herhaalde (en mijn man en vader belde of ze asjeblieft wilden bidden dat de pijn zou zakken), daalde de vrede op me neer en kon ik de situatie aan, zodat ik mijn zoon kon begeleiden in plaats van totaal in paniek raken.
  Heel kort daarna, binnen een half uur, veranderde de lichamelijke toestand van mijn zoon drastisch, en een uur later vroeg hij of hij rechtop mocht zitten.
  Dat was het tweede wonder. Het eerste was dat ik ervoer: GODS WOORD IS WAAR!! De vrede die ik kreeg ging mijn verstand te boven, het was niet logisch om in die situatie vrede te ervaren. Mijn hart en mijn gedachten werden behoed, in Christus Jezus.
  Vele malen in mijn leven heb ik deze ervaring gebruikt om bezorgdheid te overwinnen. Want als God in zulke dramatische situaties kan ingrijpen, zou Hij dat dan niet doen in de gewone dagelijkse bezorgdheden? Natuurlijk wel!
  Wat ik vaak merk is dat ik de bezorgdheid 'koester'. Het is nu toch heel logisch dat ik bezorgd ben? Ik heb er 'recht' op om bezorgd te zijn, deze situatie is ook heel zorgelijk! Maar bezorgdheid is ongeloof, we hebben de opdracht gekregen: WEEST IN GEEN DING BEZORGD. Dat is dus een opdracht! God wil ons zoveel geven... maar we houden het vaak tegen door bezorgdheid vast te houden.
  Je blog is weer een aanmoediging om ELKE gedachte van bezorgdheid door te sturen naar waar die hoort: de troon der genade. En die daar te laten.
  Bedankt!
  Johanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Johanne! Ook jij spreekt uit ervaring lees ik, mooi hoe je getuige mag zijn van de vrede die je ervaart van God en zeker weet dat Hij nabij is! In welke omstandigheden dan ook en voor niemand uitgezonderd! Prachtig!

   Verwijderen
 2. Wat maken we ons inderdaad vaak veel te veel zorgen. Dit stukje bepaalt mij er weer bij dat we het allemaal bij Hem mogen brengen. Hij zorgt voor ons, altijd, wat onze omstandigheden of moeilijkheden ook zijn.
  Dank je voor dit mooie stukje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je dit mooi en boeiend geschreven. Ik vind bidden loslaten erg moeilijk soms. Maar jouw stukje inspireert me om het toch te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ken het moeras van zorgen onzekerheid en ernstig ziek zijn en geweld.
  Ik maakte met mijn verbeeldingskracht de keuze om vanuit het moeras op de Rots Jezus te gaan staan.
  Ik vestigde mijn oog op Hem. Het moeras bleef, maar Hij leidde me er door heen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je bemoedigende woorden van je eigen ervaringen!

   Verwijderen