zaterdag 24 augustus 2013

Het wonder van zomaar een ochtend

'Sta er even bij stil hoe je de dag begint...'

Normaal gesproken zijn mijn ochtenden (net als het eind van de middag) sterke momenten waarin ik wordt geleefd. Een kleine schets zoals het er 's morgensvroeg regelmatig uitziet: om zeven uur - maar vaak nog vroeger - wordt ik gewekt door mijn lieve kindjes die speels en klaarwakker vragen om hun portie aandacht. Dat na een brakke nacht die er zo uit ziet: Mijn baby die gevoed wil worden om vier uur ’s morgens, mijn peuter van bijna drie die midden in de nacht gillend wakker wordt uit een nachtmerrie en roept mama!! Een babybornpop, die mijn kleuter gisteravond bij zich in bed heeft genomen, verloor de speen en start spontaan luidkeels te blèren en stopt niet eerder tot de speen weer terug in het mondje is gezet (in die van de babypop natuurlijk;). Als dat al niet genoeg is om de nacht nog langer te maken lig ik nog minuten lang te wachten tot ik weer in slaap val… Kortom: Er is vaak ruis en herrie. Zowel in de nacht als overdag. En het heeft geen zin om me nog even om te draaien met een kussen op mijn oren. Ik zal eruit moeten. Mijn stille tijd schiet er bij in. Ik wordt geleefd.

Dit is een kleine schets van mijn ochtend;) Maar het is ook een situatie waar vele moeders (en vaders!) zich dagelijks in bevinden. En dan bedoel ik met name de ruis en herrie; het geleefd worden, weinig tijd en rustmomenten voor jezelf voor onder andere je stille tijd.

Op dit soort momenten is het goed te beseffen wat je nodig hebt om niet onbeheerst ongeduldig te worden. Soms betrap ik mezelf erop dat ik dan geen zin heb om de dag te beginnen en vervelende hersenspinsels een web in mijn hoofd beginnen te spinnen met allerlei gedachten waar mijn gemoedstoestand de rest van de dag aan blijft vastkleven. Wat ik dan nodig heb is energie en een dosis goede moed.

Terwijl ik dit besefte kon ik gelijk mijn kans grijpen om toch even stille tijd te houden. Het kwam spontaan, zomaar op een ochtend, als een klein wonder.

Ik dacht: Ik wil Jézus als een krachtig geweven web onder mijn voeten die mij opvangt als ik struikel! En daarvoor moet ik mijn hart openzetten en elke morgen met Hem beginnen.

Hoe kijk jij tegen de dag aan wanneer je ’s morgens ontwaakt? Sta je er bij stil hoe je de dag begint?

1. Is het voor jou een dag vol zin, kracht, goede moed, hoop en nieuwe kansen?

2. Of is het voor jou een dag vol spanning, een dag om tegenaan te hikken, liever te vermijden en het gevoel dat je de dag moet zien te overleven?

Sta er even een moment bij stil en bekijk je eigen doen en laten van een afstandje, alsof je jezelf in een film ziet spelen.

We nemen situatie 2 als een vrouw, een moeder die het gevoel heeft haar ‘dag niet te hebben’:

Wat doet ze? Ze zucht diep en kalmeert haar nare gedachten en gevoelens door even flink te mopperen en haar situatie te vergelijken met het-kan-altijd-slechter. Ze begon haar dag terneergeslagen en nam haar tijd niet om met God te beginnen.

Hoe zal het begin van haar ochtend zijn als ze even een kwartiertje in een fijne stoel gaat zitten onder een raam. Ze zet het iets open en ze wordt meteen gezond wakker door de frisse, gezonde en zuurstofrijke buitenlucht. Ze kijkt eens omhoog en fluistert; goedemorgen Heer. Ze slaat haar Bijbeltje open en leest met haar lievelings dagboek Bijbelgedeelten die haar bemoedigen en sterken voor de komende dag. Ze bid en vraagt God de dingen die ze nodig heeft. Ze dankt Hem voor de rust die ze even heeft om samen met Hem te beginnen. Voor de tijd om zich op te kunnen laden en te vullen met Hem. Ze bid en dankt voor haar dierbaren, haar gezinsleden. Ze bid en dankt nog meer... (in een paar minuten kun je veel met de Heer delen).
Een mooie en bemoedigende tekst die ik vanmorgen tegenkwam in mijn stille tijd:

“Maar doet de Here Jezus aan en wijdt geen zorg aan het vlees, zodat begeerten worden opgewekt.” (Rom. 13:14, NBG)

Omgord jezelf met de Here Jezus. Trek Hem aan als een kleed. Laat je door Hem leiden en niet door wereldse dingen.

Jezus versterkt je. Wereldse dingen verzwakken je.

Begin de dag niet met een zucht en niet ‘alleen’.
Neem een kop koffie, een kop thee of een glas water om je dorst en hongergevoel van de ochtend te stillen. Neem zo ook de Bijbel en gebed voor je geestelijke behoeften. Je zult merken dat je anders en met goede moed tegen de dag aankijkt wanneer je samen met Hem je dag begint.
Laat je eens inspireren door de afbeelding en bedenk dat je je alleen kunt laten leiden door Hem als je dicht bij Hem blijft. Neem tijd voor Stille Tijd om je te vullen met de rust en vrede van God. Zo kun je dan net als het schaap bij het stille water, ook stil worden voor Hem om te ontvangen wat Hij jouw wil geven voor wat je die dag nodig hebt.


6 opmerkingen:

 1. Het enige wat ik hierop kan zeggen is het zelfde wat ik op een blog van een zuster hebt geplaatst 3 dagen geleden. Mijn mening we denken vaak dat we het moeilijk hebben als christen. Maar ieder heeft dingen die daar zijn. We hebben de heer elke dag opnieuw. Nieuwe toewijdingen die gemaakt moeten worden .... Ik ook jij heb 2 meisjes. Ik heb een baan met moelijke mensen. (Lol). Dus heer ik heb u elke dag weer nodig. Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bedoel je eigenlijk met je reactie? Ik vind namelijk niet dat ik het moeilijk heb als ik schrijf over 'moeilijke momenten'. Iedereen heeft ze, zowel christenen als niet-christenen. Ik voel me juist erg gezegend dat God me op zo'n moment laat inzien dat ik bij Hem mag en kan komen om 'uit te rusten' tijdens stille tijd. We hebben idd de Heer iedere dag nodig en dan zullen we moeten groeien in toewijding, overgave en volledige aandacht. En dat is precies wat ik wil meegeven in deze blog :)

   Verwijderen
 2. Wat een rust geeft het als je weet dat je op God kunt steunen, altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel. Een heel mooie, bruikbare blog. je maakt me ervan bewust dat de dag beginnen met God waardevol is. Leuk dat je het zo praktisch maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig log en zo herkenbaar.
  Nu mijn kinderen groot zijn en twee het huis uit, kies ik ervoor om buiten de vakanties om, om 6.00 uur op te staan om in alle rust de dag met Hem te kunnen beginnen en mijn gezin voor die dag in Zijn handen te leggen.
  De stilte en rust van de vroege ochtend zijn mij zeer kostbaar en waardevol.
  Samen met mijn Bijbel een een kop koffie (die dankzij de timer op mijn koffiezetapparaat klaar staat om 6.00 uur) is dit mijn moment van de dag.

  Heer,
  in de stilte van de vroege morgen
  kom ik bij U,
  mijn schuilplaats, mijn toevlucht, mijn veilige toren.
  In de stilte van de vroege morgen
  zoek ik U op
  en verlang ernaar Uw stem te horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor dit bijzondere blog. Soms komen de juiste dingen op het goede moment. Jouw blog is er een van!

  BeantwoordenVerwijderen