donderdag 6 september 2012

God als lichtbaken (want zonder Zijn licht raak je de weg kwijt.) 
‘Doe alles wat je doet met Hem, voor Hem en vanuit de kracht van de Heilige Geest’

Waarom is het zo belangrijk dat je alles samen met God doet?

De vraag bracht mij terug naar het begin vanwaar ik mee bezig was en de Bijbel. Gisteravond heb ik lang in de Bijbel gelezen, omdat ik de diepe behoefte had Hem te ontdekken, Hem beter te leren kennen, en om met Hem te kunnen ‘wandelen’ in alles wat ik doe.

Mijn wil en doorzettingsvermogen is ook mijn zwakheid. En in mijn zwakheid begon ik te beseffen, dat wanneer je werkelijk iets wilt bijdragen aan de opbouw van zijn koninkrijk, je moet willen leven door zijn kracht en er naar streven Zijn heerlijkheid uit te stralen.
 
Hij moet het lichtbaken zijn van alles wat je doet. Want zonder Zijn licht, kun je niets zien en raak je de weg kwijt.

Ik was druk, druk met mijn nieuwe project, naast al mijn andere bezigheden; in huis, buitenshuis. Vol overtuiging wilde ik alles doen, zonder iemand daarmee in de weg te lopen, en altijd daar te zijn waar ik nodig was. Maar ondertussen wilde mijn project niet slagen, ik merkte dat ik ergens tijd moest inleveren om hierin vooruit te komen. Onrust, frustratie en boosheid welde op, omdat het niet opschoot. Het voelde alsof alles wat ik er aan tijd in stopte verspeelde tijd was, en eigenlijk wilde ik stoppen - met dat wat juist was begonnen als iets waar ik mijn talent in kon leggen en daarmee tot zegen kon zijn. Ik was er vanaf het begin van overtuigd dat God dit van mij wilde. Ik had alles gepland, niet alleen in mijn hoofd, maar ook op papier. Een heel draaiboek had ik geschreven, een mindmap gemaakt, mensen gevraagd mij hierbij te willen helpen. Het was een diep verlangen dat al jaren in mijn hart broeide, maar wat ik pas sinds kort in praktijk kon brengen. Ik was zo enthousiast! Eigenlijk iets te enthousiast, waardoor ik mijn tijd met Hem vergat. De bevestiging die ik had gevraagd vervaagde en het enige wat ik nog zag, was mijn project.
 
Ik had in mijn zwakheid kunnen zwichten, het werk aan de kant kunnen smijten en in een hoekje boos en opgelaten zijn over dat het me niet lukte…
Maar, kan ik het ook anders benaderen? Kan ik mijn houding daarin ook bijstellen? Kan ik terug naar het begin, om tot bezinning te komen, om alles even te laten vieren, los te laten, om opnieuw te beginnen? Of kan ik ook even pas op de plaats nemen en samen met God mijn werkzaamheden onder de loep nemen. Ik nam plaats in de stoel, pakte de bijbel, bad en liet me meevoeren met de woorden die in mijn hart kwamen. De vragen die ik had, het verlangen van mijn hart, maar daarin Zijn wil en Zijn plan boven alles uit te laten reiken. En bovenal daarin niet het fundament van mijn leven te vergeten; mijn gezin, mijn naasten en alles wat God op de eerste plaats van mij verlangd.

Mijn project...
Hoezo, ‘mijn’ project? Is het niet Zijn project en heeft Hij het niet in mijn hart gelegd? Gebruikt Hij niet mij voor Zijn plan? Door de prachtige werkzaamheden op dit gebied, waar gebroken harten van mensen weer kunnen helen door Zijn kracht en wijsheid die Hij via mij gebruikt? Ik was goed begonnen - dacht ik - maar halverwege trok ik de aandacht naar mijzelf. En zag niet meer dat Hij de Eigenaar van dit project is. Want niet ik heb dit bedacht, maar Hij heeft mij hiertoe geroepen en door de Heilige Geest mij de inspiratie gegeven om dit vorm te geven. God krijgt alle eer, niet ik...

Toen ik dit besefte, heb ik even alles stop gezet. Even terug naar het begin. Om samen met Hem te beginnen vóórdat ik verder ga met dit (lastige) project. Ik weet, dat als ik het overzicht begin kwijt te raken, ik weer even alles moet los laten. Even de touwtjes laten vieren en misschien zelfs even aan Hem geven. (Als ik de touwtjes al in handen had ;) Het is net als dat je een verhaal hebt geschreven, een mooie schilderij hebt gemaakt, of wat dan ook. Als je even afstand neemt, en je het later terug ziet, dan lijkt het heel anders en zie je ineens beter wat er nog mist of wat beter weggelaten kan worden.

En zo, elke keer als ik verder ga met dit project, start ik samen met God deze werkzaamheden; Hij als Hoofd van dit project, mij door De Heilige Geest laten leiden, te overleggen, overdenken en als Hij mij weer even terugfluit, te luisteren en Hem steeds weer te zoeken.

Hij is het lichtbaken van dit project. Hij is de kern van de inhoud; daar waar alles uit ontstaat, waar alles naar verwijst en waar alles weer terug komt.
 
Voor deze week staat er in de Eva-agenda trouwens de volgende spreuk:

Een mens maakt allerlei plannen, wat wordt uitgevoerd, is het plan van de Heer.’

~ Spreuken 19:21
 

12 opmerkingen:

 1. Zo is het, Tineke.
  It's not what you do. It's what you allow Christ to do.
  Die tekst uit Spreuken is een belangrijke voor ons allemaal. Het leven is niet maakbaar, verre van dat. Ons leven behoort enkel aan Hem toe. Hij is de Projectleider van je leven.
  Ik wordt trouwens steeds nieuwsgieriger naar je 'project' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stukje Tineke, dat hebben we allemaal nodig denk ik. Af en toe een pas op de plaats en stilstaan. Nadenken dat het om Gods eer gaat en niet om onszelf en onze plannen. Ik had er ook een stukje over geschreven vanmorgen op mijn blog. Soms ga je gewoon door met ideeën en projecten (in jouw geval) en neem je te weinig tijd om samen met God te zijn.
  Net als Hans ben ik overigens wel heel benieuwd waar je zo enthousiast mee bezig bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel, Tineke. Om over na te denken en nog eens overnieuw te lezen!
  Kijken waar ik het toe kan passen in mijn eigen leven.
  Gods zegen bij alle plannen voor je project!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Allereerst wil ik je even zeggen dat ik de vernieuwingen op je blog erg leuk vind en de foto bovenaan is zo gezellig. Twee van die keuvelende dametjes.....
  Het stukje wat je schreef vind ik eerlijk en herkenbaar. Wendy schreef hier inderdaad ook al over. Kennelijk een belangrijke les voor ons allemaal.
  Hij wil zo graag onze volle aandacht!
  Wanneer zullen we lezen over jouw project? Veel wijsheid en zegen....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klopt helemaal. Soms laten we ons zo meevoeren. Zijn we zo enthousiast en vergt het project nogal wat aandacht, zeker als het een lastig project is. Dan gaan we helemaal voorbij aan het feit dat het Zijn project is. We gaan voorbij aan De Eigenaar, zoals je dat schrijft. Aantal stappen terug nemen is dan zeker goed en je weer beseffen dat het iets is dat Hij op je hart heeft gelegd en je dus in dienst bent van Hem en Hem de leiding moet laten behouden. Thanks voor je blog.

  Enneh, krijgen we nog eens te lezen wat je project inhoudt?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel voor dit geschreven stukje.
  Het is zo herkenbaar.
  Ik wens je veel zegen bij het project.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je wel voor dit opbouwende stukje. Zo herkenbaar! Ik moest denken aan wat in openbaring staat, de waarschuwing aan de engelen van de gemeente, ze waren goed begonnen, deden goede dingen, maar vergaten hun eerste liefde! Precies zoals jij het beschreef. Openbaring 2:4. En 3 : 2,3. Fijn om elkaar zo te mogen aansporen!

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi persoonlijk stukje. Daar leer ik van. Ja, soms moeten we terug naar het begin om het samen met Hem weer op te pakken op de manier zoals Hij het voor ons wilde.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit project houd ik nog even stil :) Maar zodra er echt beweging in zit, dan zal ik er een blog over schrijven! Dank jullie allemaal voor de fijne reacties!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Veel mensen menen dat wij als een vuurtoren moeten zijn. Laten we nu eens beginnen om een kaars te worden. Als het donker is, is deze ook vanaf een kilometer al zichtbaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat moeten we toch elke keer veel leren hè? We zijn vaak zo met onszelf en onze projecten bezig, ook al kan het van God Zelf zijn. Maar we eigenen het zomaar zelf toe. Het is zo herkenbaar! Dat we elke dag maar leren bidden, leidt mij door Uw Geest en dat U in alles de eer mag krijgen, die U toe komt.
  Dat wens ik jou toe, maar dat geldt ook voro me zelf,want zonder Hem kunnen we niets. We horen te zijner tijd van je project, ik zal er ook voor bidden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik las net je laatste blog. Soms weet je idd even niets te schrijven. Of ben je futloos. Plaats dan gewoon een mooie quote zodat je toch wat contact houd. Of maak een nieuwe blog over seizoenen ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen