vrijdag 10 februari 2012

Goed fruit..? (over karakter en vruchten van de Geest)

‘Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.’
Galaten 5:22


 
Onlangs mocht ik in gesprek met een wijze vrouw. We hebben het gehad over de eigenschappen die God je heeft gegeven. Het is een mooie gedachte die ik hier graag wil delen. Het is namelijk goed om er eens bij stil te staan. Want wat doe je met die eigenschappen? Gebruik je ze zoals God die voor jou bedoeld heeft of gebruik je ze voor de wereld en dien je daarmee (bewust of onbewust) wereldse idealen (dus eigenlijk de vijand)?
   
Karakter! Elke dag wordt je ermee geconfronteerd met de eigenschappen die jij van nature hebt meegekregen (en je aangeboren en aangeleerde gewoontes). Het vormt je en maakt je tot de persoon die je bent. Eigenschappen die je bezit (of juist niet), zijn dat nou die vruchten van de geest?!
 
In hoeverre denk jij na over je karakter en de vergelijking met de vrucht van de Geest? Ben je tevreden met de karaktereigenschappen die je hebt? Ben je trots, omdat je dankzij je eigenschappen doelen hebt bereikt? Ben je misschien teleurgesteld in de eigenschappen, waar je gewoonweg niet goed mee om kunt gaan? Je zou wel willen, maar op een of andere manier krijg je het niet voor elkaar bepaalde eigenschappen goed te laten groeien en rijpen?
   
‘Goed fruit vereist een zorgvuldig kweekproces.’*

Vruchten komen aan een fruitboom te hangen door zorgvuldige kweek, groei en rijping. Je weet dat er behoorlijk wat tijd overheen gaat voordat er een mooie vrucht aan de boom gegroeid is die de moeite waard is om op te eten. Zo is er ook een langdurig proces nodig van kweek, groei en rijping voor er geestelijke vruchten aan je levensboom komen te hangen. Die vruchten moeten gekweekt worden doordat je eraan werkt, geduld hebt en je ervoor inzet.*

Ben je: doortastend, moedig, integer, behulpzaam, eerlijk, oprecht, enthousiast, zachtaardig, geduldig, vriendelijk, sociaal vaardig, vergevingsgezind, bescheiden, beheerst, bedachtzaam, verdraagzaam, humoristisch of serieus?
Hoe dan ook; introvert of extrovert. God heeft je karaktereigenschappen gegeven die bij jou horen. En wanneer je die eigenschappen dus zorgvuldig op kweek zet, zou je goede vruchten kunnen dragen.
   
Alleen… God heeft de mens geschapen met een eigen wil, en zo leven we eigenlijk voortdurend vanuit het vlees…
   
‘Het is bekend wat onze eigen wil allemaal teweegbrengt: ontucht, zedeloosheid en losbandigheid, afgoderij en toverij, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit, afgunst, bras- en slemppartijen, en nog meer van dat soort dingen.’

Galaten 5:19-21a
 
  Het zou kunnen dat door omstandigheden sommige eigenschappen van je karakter beschadigd zijn en dus niet de kans hebben gekregen als ‘gezonde’ eigenschap te groeien. Misschien ben je een binnenvetter geworden terwijl je eigenlijk een zachtaardig en integer karakter hebt, maar wat door de wereld bestempeld wordt als ‘gesloten’. Misschien is door emoties en stress je beheersing en geduld wat op de achtergrond geraakt en schiet je sneller uit de bocht. Het zijn maar enkele, wat simpele voorbeelden om er achter te komen waar een blokkade zit in het zogenaamde ‘kweekproces’.
 
Ga met God op zoek naar die momenten. Vraag de Heilige Geest in gebed om je te openbaren welke eigenschap(pen) van jou aandacht nodig heeft.
 
Neem mij: Ik ben een vrouw met een paar duidelijke eigenschappen. Zo heb ik een aardig temperament maar ben daarin eerlijk en oprecht, Ik ben doortastend wat zowel in huis als op mijn werk zijn voordelen heeft, maar ook veel stress teweeg kan brengen. Ik ben enthousiast, maar ‘vergeet’ daarin soms voldoende rekening met een ander te houden. Dat zijn gewoon een paar eigenschappen die ik heb, maar waarin ook valkuilen zitten.
Kies je ervoor, in je eigenschappen de heerlijkheid van de Heer te weerspiegelen en het te laten zijn tot Zijn eer (hoe zou je reageren als God zeg maar naast je staat. Zou Hij trots op je zijn?) Deze eigenschappen van mij bijvoorbeeld kunnen heel goed zijn, maar wanneer ze, hoe dan ook, beschadigd raken, zou ik als een verbitterde vrouw door het leven kunnen gaan en in mijn temperament overal tegenaan schoppen. Het is een keuze die je maakt. Wat wil je met je eigenschap doen?
   
Wil je die prachtige, waardevolle eigenschappen gebruiken in deze wereld, voor wereldse idealen, of kies je ervoor om ze te gebruiken voor de opbouw van Gods Koninkrijk? Op de manier van de wereld en de vijand, of op de manier zoals je een kind van God bent?

Dank Hem voor je eigenschappen en gebruik ze. Ontdek ze opnieuw en geef ze vorm, omdat het Hem behaagt.
 
God heeft je jou karaktereigenschappen gegeven om tegenspoed, die op je weg komt, te kunnen doorstaan!
 
Wanneer je de Here Jezus liefhebt en je met vertrouwen God als Vader kan aanroepen, dan is dat door de Geest en het bewijst dat we de Geest hebben, omdat de vruchten van de Geest aanwezig zijn (hoe zwak we dat soms ook opmerken).*
      
Ik heb gezocht naar een link om karaktereigenschappen (weer) te ontdekken, maar helaas niet gevonden. Misschien weet iemand een link naar een serieuze test (als deze uberhaupt bestaat!), wil je me dat laten weten? Dan kan ik alsnog een link plaatsen.

Links geplaatst in reacties:
http://www.7ll.eu/
 
*Uit: De gaven van de Geest van Derek Prince hfdstk vrucht van de Geest.

10 opmerkingen:

 1. Hoi Tineke, wat is je blog mooi geworden!! En dit is ook weer een goed blog ;-) Ik weet niet of daar een test voor is. Misschien gewoon eerlijk in de spiegel kijken.. en hardop zeggen: Heer, geef mij meer van U en gebruik mij, aUb. Gisteren een opwekkingslied gezongen: "Steeds tot Uw wil bereid". Makkelijk gezongen, maar zijn we dat echt?? Als wij onze wil doen, wordt het inderdaad niets... Ik geloof dat er aan onze klei (is ook karakter?) niets te veranderen is, wel te vormen. Geef de Pottenbakker dus de kans om je te laten vormen. Dan is het altijd Goed. -hans.

  ps.: Heb je enelaatste reactie verwijderd, anders werd het dubbel ;-) Maar goed, ook dat maakt ook niets uit..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hans, Dank je voor je reactie! Je hebt idd gelijk, dat we eerlijk in de spiegel moeten kijken. Zelfreflectie is ook een hele sterke om je eigenschappen (goed) te leren kennen.
   Ps, Is goed hoor vwb die reactie. Goed dat je t ff laat weten;)

   Verwijderen
 2. Heel erg goed stuk om over na te denken. Ik merk dat God mijn karakter schaaft door de dingen die ik mee maak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Tineke, via facebook kwam ik op je blog en zit er heerlijk te lezen. Mooi hoe je met anderen wil delen wat je geleerd hebt! Ik geloof dat de gelijkenis van de talenten ook ten diepste hier over gaat: jezelf, je karakter ontwikkelen en op de goede manier delen met anderen, zodat Gods koninkrijk kan groeien.
  In onze vriendengroep is de volgende test (7 life languages) in trek en Kasper en ik willen hem ook gaan doen. Veel mensen kennen de afgeleide '5 talen van de liefde', maar dat komt oorspronkelijk hiervandaan. Niet gratis maar denk wel waardevol, omdat je veel leert over hoe je in elkaar zit en daardoor naar anderen communiceert: http://www.7ll.eu
  Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Liesbeth, bedankt voor de link, ik heb het in het blogbericht geplaatst! Leuk dat je een reactie hebt achtergelaten. Je hebt me stof gegeven om nog eens verder over na te lezen en te denken (gelijkenis v.d. talenten), dank je!

   Verwijderen
 4. Interessante blog! Er zijn mensen met een karakter dat van nature moeilijker is dan dat van andere mensen. Is het met een aangeboren 'prettig' karakter (sociaal, meegaand, behulpzaam bijvoorbeeld) makkelijker om christen te zijn? Dat lijkt misschien op het eerste gezicht zo... Maar uiteindelijk is er geen voordeel onder de zon: alle vlees is 'verkocht onder de zonde', zoals de bijbel dat zegt... Dat heb ik zelf ook ervaren, dat merk ik dagelijks! Gelukkig kunnen we ons laten reinigen van al dat 'vleselijke' zodat de vrucht van de Geest kan groeien!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi stukje, het zet je weer aan het denken over jezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi stukje Tineke, voldoende stof om over na te denken...

  BeantwoordenVerwijderen