vrijdag 20 januari 2012

Wat zou JIJ doen? (over feiten en fabels)

De laatste dagen ben ik geconfronteerd met feiten (of fabels, want ik weet niet precies wat het zijn), door verschillende bronnen om me heen. Mensen die vragen, vertellen, die me wijzen op artikelen in kranten, tijdschriften en websites met informatie wat maar blijft roepen: 'Lees mij!' ... 'Lees mij!' En als ik het eenmaal gelezen heb (want je kunt er amper nog omheen), dan is in rap tempo het deurtje geopend: ‘Ik wil hier meer van weten!’ Nee, het laat me niet meer los. Helaas eigenlijk, want wil ik het wel echt weten? Nu dan, om het toch maar een beetje los te laten, schrijf ik het maar van me af en hoop ik hierover met anderen van gedachten te kunnen wisselen.

Wijsheid is macht zeggen ze. Alleen… Als je je al snel zorgen maakt, dan zou dit misschien kunnen choqueren, je uit balans brengen, je houding ten opzichte van de maatschappij veranderen waardoor je heimelijk en huiverig om je heen gaat speuren, op zoek naar een bevestiging van het feit of de fabel.

Ik probeer te relativeren en onderscheid te maken tussen waarheid en leugen. Maar ik zeg je eerlijk, ik weet het niet. Misschien dat jij me kan wijzen op ‘bewijzen’ die ik nog niet weet, zoals de echte waarheid over deze lastige onderwerpen? Misschien een bevestiging? Ik hoop van harte dat ik niet meer heen en weer geslingerd hoef te worden van het ene feit naar het andere fabeltje. Of nog erger; van feit A naar fabel A en van fabel B naar feit B... Dus wat is nou waarheid? Moet ik in de fabel geloven of het feit? Ze zeggen van beide dat het waar is... of niet! Wie zegt mij dat ik te maken heb met een fabeltje, terwijl de ander glashard beweert dat het geen fabel is maar een feit! Lastig!

Neem bijvoorbeeld onderstaand feit (of is het een fabel)?

- De Nederlandse Bijbel Vertaling: Het is goed de Bijbel te lezen, laten we dat voorop stellen! Echter, je hoort en leest steeds vaker dat de NBG en m.n. de NBV niet volledig en niet helemaal goed is vertaald(?) (zie o.a. Bijbel en geloof en Watiswaarheid) Dat wil zeggen: Er zijn woorden aan toegevoegd en zelfs hele zinnen weggelaten. Ik houd mij nu even scherp met de Statenvertaling, alleen staat mijn kast vol met NBV’s en NBG’s. Ik kijk er vertwijfeld naar en pak dan toch maar weer die SV uit de kast. Help! Ik mis de moderne taal om de moeilijke Bijbelteksten te kunnen begrijpen. Maar ik wil niet de essentiële teksten en zelfs zinnen MISSEN die Jezus zelf heeft uitgesproken, (die dus blijkbaar niet belangrijk genoeg waren voor de NBV?) Loop nu met twee Bijbels in mijn zak; de SV en de NBG. De een voor de betrouwbaarste teksten en de ander voor een beetje moderne vertaling om te kunnen ‘snappen’ wat er staat. Hoe ver kun je gaan…

Of wat dacht je hiervan (kort door de bocht)!

- Toevoegingen in ons eten gelinkt aan ziekten: We laten ons massaal vergiftigen (chemische additieven die zijn goedgekeurd door de EU bijvoorbeeld aspartaam) door voedsel te eten met toevoegingen die niet bepaald ‘goed’ voor de gezondheid zijn. Het ligt goed gesorteerd in de supermarktschappen, maar … Huh? Bedoel je soms de E-nummers en de weet-ik-veel-wat-er-nog-meer-in-zit ingrediënten? En niet alleen in voedsel zitten stoffen waar we ziek van (kunnen) worden. Ook in medicijnen, die de ziekte zouden moeten bestrijden, zitten weer andere gifstoffen. De hele media leert ons in ieder geval geen heldere waarheid… Fabel of feit?

Of deze…

- Social Media: ‘Big brother is watching you!’ Facebook, Hyves, Twitter, etc, etc. Alles wat je ‘openbaar’ deelt wordt opgeslagen. Ik geef toe, ik gebruik het ook, maar van sommige berichten word ik niet vrolijk en maakt mij terughoudend in het delen van mijn persoonlijke informatie. Oh ja, ik blog ook! Hmm, gewoon alert blijven dan maar? Men (wie is ‘men’ eigenlijk?) plaatst heel gemakkelijk en zonder schroom gerichte reclame etc. op persoonlijke pagina’s en linken het door naar websites die je bezoekt. (zie uitzending van Radar op 2 januari 2012). Er is zoiets als de Wet beveiliging van persoonsgegevens, toch? En het ligt vaak aan wat je zelf op het internet deelt. Ik open Facebook en zie daar een stroom aan informatie van Jan en alleman. Wauw, ik kan de meeste(!) personen stapsgewijs volgen in wat ze doen of gaan doen!

Het heen en weer geslingerd worden tussen feiten en fabels zal nooit ophouden zolang er mensen zijn die maar wat graag hun wetenschappelijke zienswijzen op tafel gooien. Zolang de media dé macht heeft om ons burgers informatie te geven of te onthouden (die voor ons wel van belang zijn om te weten zodat wij niet achter de grote horde aan hobbelen zoals zij willen dat wij hobbelen) zullen wij geconfronteerd blijven worden met datgene wat zij willen dat wij horen. Er is plaats voor 500 miljoen mensen op deze planeet. Wat doen we met de overige 6,3 miljard..???
Ik wil niet te veel choqueren, maar zo is er tal van feiten / fabels, bevindingen, interpretaties, gedachten, meningen… en de lijst ratelt nog veel verder door. Onze vijand heeft overal zijn tentakels uitgespreid. Zijn plannen zijn zeer listig en bijna niet van ‘waarheid’ te onderscheiden. Zijn invloed woekert door in kerken en kringen.
Hierop kan ik alleen maar zeggen: wees waakzaam!

Ik kan in ieder geval een mooi einde aan dit bericht breien en dat is, je raadt het al: Gelukkig hebben wij een grondvaste waarheid waar wij ons op verlaten kunnen: Het ware Evangelie van onze Heere Jezus Christus! Het ware geloof en de zekerheid van het waarheidsgetrouwe Boek (SV?)!
Voor de oprechte volgers van onze Heiland is het en wordt het in de toekomst niet gemakkelijk, maar laten wij uitzien naar zijn komst en blijven hopen dat Hij spoedig terug komt!

9 opmerkingen:

 1. Tsja, het zijn rare tijden hè, zeker met al die 'fabels' ;-) Wat moet je nog serieus nemen? Wat kun je nog geloven.. Wat is Waarheid? De Waarheid heeft een Naam: JEZUS.
  Wat betreft de Bijbel; ik denk dat het niet heel veel uitmaakt welke vertaling je leest. De Bijbel is een Geestelijk Boek, die kun je dus alleen met een geestelijke bril lezen, ik bedoel begrìjpen.
  groet, hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zou alleen zo jammer zijn als de heel moderne vertaling weer zo ´modern´ wordt opgevat of geinterpreteerd. De waarheid heeft inderdaad een Naam: JEZUS! Mooi gezegd, bedankt!

   Verwijderen
 2. het is ingewikkeld geworden. Maar het wordt makkelijker behapbaar als je Jezus toelaat op alle terreinen van het leven. Ik bedoel het zo: alles waar je over tobt bespreekbaar maken met hem.

  Zelf lees ik de SV. Die taal is voor mij niet moeilijk - ik ben er mee opgegroeid. Daarnaast hou ik van de King James. Voor het Hebreeuws ga ik naar mijn vader. En ik lees de Herziene vertaling erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb onlangs de King James in huis gehaald omdat ze daarover zeggen dat het een zeer goede vertaling is. Ik ga deze Bijbel zeker lezen! Ben benieuwd hoe het me bavalt in het engels...

   Verwijderen
 3. Denk dat dit ook heel ongrijpbaar is voor ons mensen. Ik moet denken aan de profetie, dat de mensen op deze wereld compleet radeloos zullen worden en we op een dag roepen om een ´verlosser´ (antichrist). Er is zoveel meer gaande achter de schermen dan wij weten! Jullie hebben gelijk als je zegt dat we moeten vasthouden aan de èchte verlosser, namelijk Jezus Christus... Hij is de WEG, de WAARHEID en het LEVEN!

  Dank je wel voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Tineke, ik heb hier ook nog de Willibrordvertaling uit 1972 staan, heb hem gebruikt tijdens mijn studie. Het is een goede en begrijpelijke vertaling. Je krijgt er wel de apocriefe boeken bij, want Katholiek, maar die hoef je natuurlijk niet te lezen als je dat niet wil.

  En ja, in deze tijd heeft iedereen wel overal een mening over, gefundeerd of niet en het wordt ook nog eens gemakkelijk verspreid via de moderne media als internet. Dat is idd soms verwarrend. Gezond verstand kan helpen en op zoek gaan naar betrouwbare bronnen, want er wordt ook veel onzin beweerd. Jammer genoeg wordt dat dan wel heel overtuigend gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ik zou doen? Rustig blijven. Kritisch kijken. Je niet gek laten maken. Vertrouwen. Lezen wat er in dat woord staat. Verschillende vertalingen gebruik ik (Engels, SV, HSV, NBV), maar in allemaal staat dezelfde mooie, onmogelijke liefdesboodschap verwoord. Soms klinkt het anders. Een woord, een zin. Maar de kern blijft hetzelfde: God biedt mensen redding aan.
  Rustig blijven, ja. Bidden tot die God, die rust geven wil. Stilte zoeken om alleen met Hem te zijn. Je koesteren in Zijn bewogenheid. Vertrouwen dat alles goed zal komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is idd alert blijven, kritisch benaderen en niet direct iets voor waarheid aannemen. Maar ik wil ook niet wantrouwend zijn of gereserveerd.
  Bedankt voor jullie reacties, tips en gedachten hierover!
  Ik waardeer dat ten zeerste!

  BeantwoordenVerwijderen