vrijdag 22 juni 2012

Zaaien met tranen (hoe kom je dagen door als het moeilijk gaat)


Zij die zaaien met tranen zullen maaien met vreugde.

Kan ik aan deze titel mijn persoonlijke interpretatie geven? Elk mens beleeft immers zijn moeilijkheden op zijn eigen manier en binnen zijn eigen grenzen…


Nu volgt een hele lap tekst, haal er maar uit wat er voor jou in zit ;)


Laten we eerlijk zijn:

Zaaien met tranen is in alle realiteit je uiterste best doen voor anderen (lees: je gezin) in het geven van je eigen vermogen wanneer je eigenlijk niet meer de energie hebt om te geven... de rek is eruit...
Elk mens heeft grenzen en moet leren grenzen te bewaken. Maar wanneer een situatie buiten je grenzen raakt en boven je weerstand en veerkracht uitstrekt - door situaties die je niet zelf in de hand hebt -, hoe bewaar je dan je hart wel binnen je eigen grenzen?

Hoe kun je dagen doorkomen, zonder emotioneel zo zwaar belast te worden dat je gevoelens uiteenspatten (volle emmer)? Hoe houd je jezelf overeind als omstandigheden je overweldigen, je neerdrukken en je steeds weer laten struikelen?
Goedbedoelde adviezen cirkelen als gieren boven je hoofd, om je geest te grijpen en je te laten wegduiken in het duistere hol van ‘overspannenheid’. Mooie en bemoedigende woorden zijn goed bedoeld, maar de uitwerking ervan confronteert je met datgene wat voor jou op dat moment onbereikbaar is.

Bemoedigen en naar elkaar omzien is goed, met alle respect, dat is wat God van ons vraagt! Maar wanneer je gedachtepatroon een en al ellende is, komt het vaak verkeerd over en werkt het voornamelijk averechts (dus zou het in dat geval een beter plan zijn om het even bij 'alleen luisteren' te laten).
Hoop lijkt verdwenen…
… en wanhoop lijkt aan je deur te kloppen (het oorverdovende gebons is meer dan hoorbaar).

Zo vinden we de bron van elk mens die zoekt naar Gods liefde. Maar de mens is verdwaald in het duister en weet niet meer waar de vrede van Zijn liefde te vinden is.
Het betekent dat je niet meer weet of dat je bent verloren wat de waarde- en betekenisvolle zin van dit leven is. Zielen dwalen rond met genoeg mogelijkheden om het leven te accepteren, maar eindigen vaak in een eindeloze zoektocht, zijn ontevreden en denken met spijt terug aan de tijd die is geweest en nooit meer terug komt.
Als er ruimte is in het huis van een gezin waar Jezus – meer dan – welkom is, zullen kinderen groeien in en naar een volwaardig leven. Wie anders dan een vader en een moeder kan in het huis laten zien wie Jezus is en hoeveel Hij van hen houdt ?
De wereld om ons heen toont heel duidelijk welk voorbeeld de meeste ouders thuis hun kinderen hebben gegeven. Je ziet te vaak dat deze ouders op hun beurt - gezien de vruchten - ook geen goed voorbeeld hebben gehad. Alleen Jezus kan deze cirkel doorbreken om onze kinderen te redden.
De wereld wil zaaien met vreugde en oogsten met vreugde, maar de bijbel zegt dat dit een utopie is. De bijbel heeft nooit gezegd dat het leven makkelijk zal zijn maar heeft een belofte, van God die niet liegen kan; zij die zaaien met tranen zullen maaien met vreugde.


Levensvragen kan alleen God beantwoorden, want die vragen komen rechtstreeks uit de ziel, de ziel die God geschapen heeft. Tranen in ellende van het leven helpen je niet wanneer je niet begrijpt dat het je ziel is die huilt en niet je ogen. Stop met kijken door je ogen en laat de wonden van je ziel in geloof aan God over. Leer van Jezus en vertrouw niet langer op wat je kunt zien met je ogen! De bijbel zegt; we wandelen niet door aanschouwen maar door geloof. De ziel gaat kapot als je niet gelooft dat je er rekening mee moet houden, de bijbel zegt; wat baat het een mens als hij de hele wereld wint maar schade lijdt aan zijn ziel. De ziel stopt nooit met bestaan, je kunt wel bepalen door jou gedachtepatroon en handelen, waar je ziel zal zijn.
Maar hoe breng je deze mooie theorie in de (moeilijke) praktijk van alledag?
Houd Jezus dichtbij je hart. Elke dag, elk uur. Bij de keuzes die je maakt, dichtbij je gedachtestromen, dichtbij de dingen die je ziet en die je hoort, dichtbij de gevoelens in je hart...
Dan alleen kun je zaaien - een goed voorbeeld voor je kinderen zijn en een sterk geloof en vertrouwen in God laten zien naar je omgeving toe -, ondanks (of juist dankzij) je tranen!


~ Psalm 126 ~


Toen de HEER het lot van Sion keerde,
was het of wij droomden,
een lach vulde onze mond,
onze tong brak uit in gejuich.

Toen zeiden alle volken:
‘De HEER heeft voor hen iets groots verricht.’
Ja, de HEER had voor ons iets groots verricht,
we waren vol vreugde.

Keer ook nu ons lot, HEER,
zoals u water doet weerkeren in de woestijn.
Zij die in tranen zaaien,
zullen oogsten met gejuich.

Wie in tranen op weg gaat,
dragend de buidel met zaad,
zal thuiskomen met gejuich,
dragend de volle schoven.*Geschreven vanuit eigen ervaring en interpretatie in combinatie met een preek.

4 opmerkingen:

 1. Mooi! Ik heb gewoon even 'geluisterd' :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een rijke woorden weer.
  "Goedbedoelde adviezen cirkelen als gieren boven je hoofd, om je geest te grijpen en je te laten wegduiken in het duistere hol van ‘overspannenheid’. Mooie en bemoedigende woorden zijn goed bedoeld, maar de uitwerking ervan confronteert je met datgene wat voor jou op dat moment onbereikbaar is." -
  Ik vond dit zó mooi, want het is zo herkenbaar..
  Voor jouw blogs neem ik graag de tijd, Tineke: Woorden, opborrelend uit een diepe Bron, als Levend water. Hoop bij iedere wanhoop. Zie met jou uit naar de Vòlle Schoven!
  Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja tranen, ze werken meer uit dan lachen volgens de prediker, maar wie zit er op te wachten? En toch als God een traan in onze ogen brengt zoekt hij de regenboog van vertrouwen in onze harten....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waardevol. Toen mijn oudste zoon op straat leefde en er niets van hem terecht kwam, waren mijn man en ik wanhopig en verdrietig. Totdat één iemand schreef: als ik aan jullie denk heb ik hoop. Die met tranen zaaien zullen met gejuich maaien. Hoewel onze zoon in een gesloten inrichting zit zijn die troostwoorden van die ene persoon nog zo levendig als wat. ( terwijl heel veel andere bemoedigingen lang me heengleden ... ) Psalm 126 is voor mij zo'n mooie psalm.

  BeantwoordenVerwijderen