dinsdag 20 januari 2015

De Bijbel open - vijf manieren voor Bijbelstudie & Stille Tijd.

Memorising - Observation - Application - Interpretation


Het begon voor mij met het ontdekken van 'scripture - journaling' ... Of op z'n Hollands gezegd: Het bestuderen van de Bijbel en dat uitwerken in een verslag. Deze vorm van Bijbelstudie heb ik mij sinds kort eigen mogen maken. Het is een intrigerende manier om de Bijbel te bestuderen, vind ik. Dagboek-schrijven, zoals een dankbaarheidsdagboek, was ik al bekend mee, en jij vast ook;). Maar een uitgebreid en aandachtig verslag maken van wat je leest en leert in de Bijbel... nee, dat nog niet. Tot nu dus. Het motiveert mij om vaker de Bijbel te pakken. En dat is natuurlijk geweldig!

Je zou bijna zeggen dat vanuit die manier de motivatie om de Bijbel te pakken niet zou moeten komen. Maar als jij niet vaak de Bijbel leest, omdat je motivatie mist, dan is dit wellicht een mooie manier -voor die nodige motivatie- om het Boek met regelmaat uit de kast te pakken!  

Er zijn uiteraard meerdere mogelijkheden om de Bijbel te bestuderen. Direct door de Bijbel zelf en indirect door het lezen van Bijbelse dagboeken. Indirect is een goede manier. Alleen zou het mooier zijn, denk ik, om de woorden van God rechtstreeks uit Zijn woord te ontvangen, uit de directe Bron, zonder omwegen, van Hemzelf.

Je kunt dat, wat je leert door het lezen van de Bijbel, meer eigen maken door aantekeningen te noteren, regels te arceren en dat wat je niet goed begrijpt te onderzoeken. Het geeft je veel meer inzicht en wijsheid om alles wat je leest en leert toe te passen in je dagelijks leven, en dus dichter bij God te leven. 

Gods woord memoriseren, observeren, onderzoeken en toepassen. Daarvoor zijn verschillende motiverende en inspirerende manieren bedacht. Hieronder volgen er enkele:

1. Arceer teksten in je Bijbel, die van belang zijn en voor jouw direct herkenbaar, door verschillende kleuren te gebruiken (dit kleurgebruik vond ik op Pinterest onder 'journaling'. Maar er is nog veel meer te vinden op het web. Je kunt natuurlijk ook je eigen kleurenserie gebruiken):
 • Groen   Een signaal om te gaan, dat wat we behoren te doen.
 • Rood    Als een stop teken. Voor dat wat we juist niet moeten doen.
 • Geel     Jezus Christus. Omdat Hij het licht van de wereld is.
 • Blauw   Arceert de zegeningen. Dat ons beloofd wordt als we gehoorzamen.
 • Paars   Dingen om aan te werken.

2. Maak aantekeningen, noteer trefwoorden en schrijf belangrijke boodschappen op naast de gelezen hoofdstukken. Je kunt er zelfs kunstige tekeningen bij maken of werken met stickers en tape! (voorbeeld of voorbeeld)

3. Deze manier vind ik persoonlijk erg mooi. Ik gebruik hier een agenda voor om dagelijks een aantal teksten te noteren (zie afbeelding voor mijn Bijbeltje en agenda): Houd naast de Bijbel een notitieboekje/agenda bij, waar je opschrijft wat jou persoonlijk leven vanuit de Bijbel verrijkt. Teksten waar je geestelijk van groeit en bloeit. Bemoediging geeft, vertroosting, kracht en alles wat jou dichter bij God brengt. Maar ook voor iets tastbaars wat jij, samen met God, hebt gemaakt om op terug te vallen op die dagen dat het wat minder gaat.

4. Uiteraard kun je alles wat je leest en leert uitwerken in een blog! Privé of openbaar. Petje af voor de bloggers met zo'n mooie en waardevolle blog!

5. En de 5e manier gaat niet zozeer om een vorm van Bijbelstudie of Stille Tijd, maar meer het waarom: 2 filmpjes met heldere uitleg door Jacques Brunt van St Heart Cry:
  
~ Wat is jouw manier voor het bestuderen van de Bijbel en het houden van Stille Tijd?
~ Heb jij Scripture - Journaling al ontdekt? Wat vind jij van deze vorm van Bijbelstudie?14 opmerkingen:

 1. Wat een mooie manier om zo met het woord bezig te zijn.
  Inspirerend.
  Ik hield het tot nu toe bij schrijven. Een schrift naast de bijbel waar ik belangrijke teksten, woorden, vragen en gebeden in schrijf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je schrijft dus al een soort van 'journal' Goed bezig! :)

   Verwijderen
  2. Ja eigenlijk wel. Ik heb ook wel eens een creatief dagboek bijgehouden. Trouwens je kleur verdeling vind ik ook erg praktisch. Ik gebruik roze voor identiteit, blauw voor openbaring, groen voor Gods Koninkrijk, en nog wat meer. Maar dat versloft dan een beetje.. omdat ik soms niet weet waar ik it's onder wil plaatsen;)

   Verwijderen
 2. Heel mooi en zeker inspirerend. ik ga er mee aan het werk. Dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat bijzonder om zo de bijbel te lezen. Ik heb er nooit over nagedacht om het op deze manier te doen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Tineke (wat leuk, een naamgenoot ;))

   Verwijderen
 4. Wat leuk dat je er op deze manier naar kijkt, weer eens wat anders!. Ik heb eens 'gewoon voor de leuk' delen van de Bijbel en de Koran vergeleken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe een online bijbelstudie en beth moore studie. Ik gebruik net als jij een kleuren kaart en ik heb voor mijn online bijbelstudie een soak bladzijde. Wat ik het fijne vind aan een kleuren kaart is dat ik nu ook makkelijker mijn thema;s in de bijbel terug kan vinden.

  Bijbel Journaling vind ik mooi om te doen in mijn Bijbel om het voor mij te uiten door tekeningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik een schrift. Dingen die mij raken schrijf ik op. Of maak er een citaat van. Maar ik kleur niet in de Bijbel. De blaadjes van die van mij zijn zo dun dat je het aan de andere kant ziet. (als ik het met stift doe)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat enorm inspirerend dank je wel.
  Een juiste motivatie om vaker de bijbel te pakken
  Super
  Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi om zo met Gods Woord bezig te zijn! Mij helpt het altijd om meer bewust de Bijbel te lezen. Zelf gebruik ik al een tijdje geen kleurtjes meer, maar symbolen. (De kleurtjes schenen zo door in mijn Bijbel)
  Zo kun je met een klein symbool (icoontje) aangeven waar het over gaat.
  Over de wederkomst, hoop, Jezus volgen, bekering enz.
  Deze lijst met symbolen bewaar ik in mijn Bijbel en vul ik aan met nieuwe symbolen als dat nodig is.

  Groetjes Amanda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Make Money - the #1 Casino Site to Make Money with No Deposit
  Why not 여수 출장안마 start a new gambling account หาเงินออนไลน์ to make real money with no deposit required? · Easy to log in to your account 파주 출장샵 with a mobile-friendly browser! 양주 출장마사지 · 의정부 출장안마 No

  BeantwoordenVerwijderen