zondag 18 maart 2012

Take what you need.

Deze afbeelding kwam ik tegen op het internet.
Het schreeuwt je tegemoet, niet waar? Een aantrekkelijke uitnodiging met magische woorden, wachtend op een wonder...
Wat zal de maker hiermee willen zeggen? Wat zou de maker de mens willen geven? Een woord met een betekenis die je leven mogelijk zou kunnen veranderen?

Ik pak ´Patience´


Ik scheur het woordje eraf. Dat doe ik, omdat ik een ongeduldig typje ben. Wat ga ik dan met dat kleine stukje papier doen? Ik zou uren naar het woordje kunnen staren, ergens hopende dat het die magische invloed heeft... Ik pak het woordje 'geduld' en hoop dat ik gevoelsmatig een extra dosis geduld te pakken heb. Zoiets als: van theorie naar praktijk... Och och, wat zou het toch prettig zijn als het echt zo werkte: Grab your word and it shall be yours! Patience... ja, dat is wel een woordje voor mij... Maar helaas krijg ik het niet door een stukje papier.

Het is een mooie beeldvorming!

Als ik het papiertje zou hebben gemaakt en je vroeg me een woord, omdat je het nodig had, zou ik het je dan weigeren? Nee, echt niet. Je denkt toch niet dat ik dit alles voor niets in elkaar heb zitten flansen? Ik wil juist dat je pakt wat je nodig hebt!

Alleen... dit is papier, als ik het in mijn handen heb, dan heb ik er nog niet veel aan. Ik heb een stukje papier dat ik bij me kan dragen en dat mij, elke keer als ik het zie, eraan zal herinneren meer geduld op te brengen.

Maar de maker heeft toch niet voor niets... is het dan gewoon een grap? Iets dat zinloos is terwijl je er toch zo ernstig naar verlangd?

Misschien was het lollig bedoeld, misschien is alle ernst gemaakt. Maar hoe het ook zij, het zijn  woorden die onnoemelijk veel betekenis hebben...

...betekenis voor de mens, omdat de mens ernaar verlangt in deze woorden bevestigd te worden. Het is het diepst verlangen wat gepaard gaat met het tegenovergestelde in deze wereld.

als je ongeduldig bent, zou je geduldiger willen zijn,
als je ziek bent, heb je genezing nodig
als je afgewezen bent, heb je liefde nodig
als je gevangen zit, vrijheid
als je geen schoonheid bezit, schoonheid
als je geen uitzicht meer hebt, hoop
bij zwakte, kracht
bij onbegrip, begrip
bij angst, moed
bij oorlog, vrede
als je wantrouwig bent, geloof

Je verlangd ernaar de lege plek in je hart te vullen, te streven naar de zin van het bestaan. Geen mens wil doelloos ronddwalen op deze planeet. Maar als een stukje papier niet werkt, en als toch het verlangen in de mens geborgen ligt, hoe kan je het dan wel pakken?

Wel... Er is een manier. Bereikbaar voor elk mensenhart...

'Wanneer het volmaakte komt zal wat beperkt is verdwijnen...'

'Nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks staan we oog in oog. Nu is mijn kennen nog beperkt, maar straks zal ik volledig kennen, zoals ik zelf gekend ben. Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. '

~ 1 Korintiërs 13:10, 12 en 13

De Maker van alle dingen zegt immers zelf:

'Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.'

~ Matteüs 11: 28

God heeft de betekenis van deze kernwoorden geformeerd: Love, Hope, Faith, Patience, Courage, Understanding, Peace, Passion, Healing, Strength, Beauty and Freedom.

Zou DE MAKER iets maken, het (laten) opschrijven en er dan vervolgens niets mee doen? Nee, HIJ wil juist dat je HEM vraagt wat je nodig hebt...

Ga jij de Maker vragen wat je nodig hebt?!

Wat wil jij pakken..?

8 opmerkingen:

 1. Een blog naar mijn hart. Echt heel mooi Tineke. De symboliek achter deze creatieve uitnodiging; toch blijft het papiertje slechts een papiertje. Maar als ik er toch 1 mag afscheuren?: twijfel tussen patience en courage. Dan toch maar Moed. Want als we genoeg Moed hebben, kunnen we ons Vrij voelen ondanks dat we al het andere niet hebben gekregen, niet? ik HOOP het!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doet me denken aan een dienst in een bepaalde gemeente waar ik ooit te gast was. De voorganger riep op steunzolen, met een kunstgebit, een bril en een kale kop:"Neem van God en je hebt het." Een leuke stelling maar zo eenvoudig is het niet. Het blijft genade. Jaja...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo eenvoudig is het niet nee, zoals je zegt, maar soms zou je toch zo'n woordje eraf willen scheuren en op je hart drukken! Idd Genade...

   Verwijderen
 3. Goed stukje om over na te denken.
  Van tijd tot tijd hebben we het allemaal nodig denk ik. Het lijkt me inderdaad goed zoals je schrijft, dat je God erom vraagt wat je nodig hebt. Vandaag is het (denk ik) vrijheid. ( zie mijn blogberichtje van vandaag op Christenleven).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het je blogbericht gelezen, ook een goed stuk om es over na te denken (zie mijn reactie op je blog). Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 4. Ergens meen ik dat we iets over het hoofd zien als we God als scheurkalender zien. Er zit wel iets in, dat wij in bezit mogen, ja moeten nemen als een Jozua die het beloofde land in moest nemen en elke plaats waar hij zijn voeten op plaatste innam. Maar dit beeld is ook weer wat beperkt dacht ik. Ik mis de Meester voorop dan een beetje heel erg. Dat op te merken geeft vertrouwen om te nemen. Maar het is dan wel een nemen uit genade die je wordt aangegeven. Ik kom uit de Pinkster en daar riepen ze dan:"Heer in Uw naam drijven wij deze ziekte uit en nemen gezondheid er voor in de plaats." Ik heb het 10 jaar zo mogen proberen. Het werkte niet. Men zegt dat je geloof dan te klein is. Er was laatst iemand op bezoek bij me die meende een groot geloof te hebben en wilde wel met mij bidden. Ik zei hem:"als jij zeker weet dat het zo werkt, dan gaan we bidden maar je moet net zolang doorgaan tot de gezondheid terug is en niet stoppen. Nou, dat wilde hij niet. Hij wilde als zoveel mensen een goedbedoeld "ei" leggen en...ik mocht het uitbroeden... en ik ben nog wel een haan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zien wij God als scheurkalender, zoiets als de afbeelding; 'take what you need'? Of zien we het Wóórd van God door Hemzelf geschreven, waar je de betekenis van deze kernwoorden kunt vinden? God heeft de mens geschapen met gevoelens, verlangens etc, misschien om Hem zo te kunnen vinden. Laten we ernaar streven HEM te zoeken ipv een a-4tje met die begrippen waar de mens naar verlangd. Waar de mens naar verlangd, is namelijk God, de Maker van alles, die het verlangen in de mens heeft gelegd.
   Peter, ik herken dat wat je schrijft hoe sommige mensen vanuit de Pinksterkerk reageren. Net als; als je niet in tongen spreekt, heb je de Geest niet (hoor je er dus eigenlijk niet bij). Sommigen zijn mij iets te charismatisch. Je moet wel in de realiteit blijven. met zulke uitspraken kun je meer kapot maken dan helen. Geen mens kan zeggen dat je vast wel genezen zal worden omdat zijn geloof zo groot is, door te bidden. hoe groot zijn geloof ook is, alleen God beslist daarover. niet iedereen (lees: de meesten niet) worden genezen. En het is ook niet zo; dat als je niet genezen wordt, dan is je geloof te klein. Onzin! Genade ontvang je niet afgemeten op de grootte van je geloof. God is, naast dat Hij een liefdevolle God is, ook een rechtvaardige God.

   Verwijderen