donderdag 15 december 2011

God danken in de storm

Heer, ik vertrouw dat U zult voorzien.
6 Weest in geen ding bezorgd; maar laat uw begeerten in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God;
7 En de vrede Gods, die alle verstand te boven gaat, zal uw harten en uw zinnen bewaren in Christus Jezus.
(Filippenzen 4: 6-7 SV)

Wanneer de storm je meesleurt in zijn vernietigende razernij, een woest brullende leeuw van het duister je enige uitweg verspert, of wanneer je veilige haven is verandert in een diepe, donkere afgrond. Je weet je geen raad meer met de angst en de wanhoop. Je bent al te lang heen en weer geslingerd door die verpletterende emoties. Je gebed stijgt op maar je weet niet of het wel op het juiste adres aankomt. Je bent moe, zo lamgeslagen en zo…  En dan schreeuw je het uit…  God! Hoor mij! Red mij uit de storm!!
Het zal misschien niet (direct) in je opkomen God te danken voor het piepkleine stukje grond die je nog wel vast onder je voeten hebt. Want waar je op het moment van je schreeuw naar verlangt is de begeerte om uit die uitzichtloze situatie te komen. Je smacht naar rust. Het danken voor de kleinigheden, of toch ook de grote (maar die je even niet kan zien), schieten er dan wel eens bij in...

Ik ken een jong stel die nu ruim een maand door een zeer droog en dor woestijn slentert. Zich voortslepend en vastklampend aan de bemoedigende woorden van mensen om hun heen die zo met hen begaan zijn. Maar de situatie maakt niet uit; Het kunnen de ouders zijn die worstelen met hun emoties en met God omdat hun kindje van amper 1 al 40 dagen op de IC ligt te vechten voor haar leven. Het kan iemand zijn die elke dag vecht tegen een slopende ziekte en de daarbij horende, maar onvermijdelijke strijd van het voortdurend moeten incasseren van pijn. Het kunnen mensen zijn die vechten in deze harde maatschappij, om elke dag rond te kunnen komen van…. Tja, geld hebben ze eigenlijk niet. En zo zijn er tal van strijders en worstelaars,hunkerend en hopend …. In elke wanhopige situatie heb je met serieuze emoties te maken. En als de spanning stijgt, val je op je blote knieën neer en smeek je God om een uitweg. Een uitkomst in een uitzichtloze situatie.

Vaak begin ik zelf met het gebed wat God ons geleerd heeft:  ‘Het onze Vader.’ En nog voordat ik het woordje Amen zeg, vul ik het gebed aan met mijn eigen woorden. Dit gebed begint met God te loven en te prijzen, zodat je weet, in welke situatie je ook bent, dat God de Grote Koning is. De Almachtige Schepper en De Allerhoogste Majesteit. Het leert je ontzag te hebben voor Hem en het leert je te beseffen dat God in controle is. Het geeft je kracht omdat je weet dat Hij je Krachtbron is. Het geeft je hoop, omdat Hij zekerheid geeft op een betere wereld. Het geeft je moed, omdat je weet dat Hij je elke dag geeft wat je nodig hebt. Je bent misschien snel geneigd om te denken in materialistische noden, maar vergeet niet dat God je ook voorziet in geestelijke noden. God geeft je misschien niet direct een riante maaltijd, maar wel een geestelijke maaltijd waar je weer nieuwe energie uit kunt putten. Hij geeft misschien niet direct genezing, maar wel geestelijke kracht en troost om door de strijd heen te kunnen komen. Hij wijst je misschien niet direct de droge woestijn uit, maar geeft je wel geestelijk water om in de droogte vol te kunnen houden. Want alleen God weet precies wat je nodig hebt op het pad die je gaat. Misschien struikelend en je voortslepend, maar steeds weer omhoog krabbelend dankzij de geestelijke voorziening van dat moment. Alleen God weet wat je hebt en krijgt als je de woestijn weer uitloopt. Vergeet niet God te danken voor Zijn Almacht, Zijn Controle en Zijn Liefde omdat Hij ook voorziet in geestelijk en emotioneel leven. Dank Hem voor de voorziening (die je nog krijgt) in lichamelijk leven en voor het tastbare, het waarneembare waar je zo naar verlangd (hebt).


19 Doch mijn God zal naar Zijn rijkdom vervullen al uw nooddruft, in heerlijkheid, door Christus Jezus.
20 Onzen God nu en Vader zij de heerlijkheid in alle eeuwigheid. Amen.
(Filippenzen 4:19-20 SV)
Ga met God door de storm!

Geschreven door: Tineke van 't Veer

Tip: Voor songs over het gaan door de storm, zie onder pagina: Kijk en luister!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb hieronder respect in gevuld. Tegelijk zou ik ook confronterend willen invullen. het is het allebei voor mij.

    Ik wil graag danken voor het piepkleine stukje grond dat ik vast onder mijn voeten heb liggen.
    En ik wil je bedanken voor je mooie blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Roos. Hopelijk mag ik je hier vaker verwelkomen! En dat je ook hier vind wat je zoekt... a love worth giving!

    BeantwoordenVerwijderen