dinsdag 7 februari 2012

Something Beautiful of my life

Er is iets dat je moet weten! (en nog veel meer...)

Je bent mens... Misschien een medewerker op een kantoor, of misschien leidinggevende. Misschien ben je dokter, leraar of specialist. Misschien werk je thuis, of heb je geen baan. Misschien heb je de verantwoordelijkheid als oppas of als verzorgende. Hoe dan ook, de lijst gaat door...

Heb je plezier in je werk? Heb je leuke collega's? Vind je dat je goed bent in je werk? Zo zullen de dagen verschillend zijn. Zo zul je waarschijnlijk ook op bepaalde dagen worden geconfronteerd met zorgen. Waar je ook bent, wat je ook doet. Je financiën, de kinderen, je huwelijk, je singlebestaan, je werk, je verantwoordelijkheden, je persoonlijke worstelingen, je strijd met een ander mens, of juist die moeiten die je laten beseffen hoe kwetsbaar het leven is. Hoe kwetsbaar jij bent.

Eigenlijk is er best veel om je zorgen over te maken. Genoeg om over te piekeren, nietwaar?Hoeveel lach je op een dag? Heb je vandaag al gelachen? Zomaar, om niks? Of ben je misschien toch meer de piekeraar en de lastdrager?
In dit bericht meer over hoe je kunt loslaten… Moeilijk, moeilijk, moeilijk, maar zeer zeker de moeite waard!

Hierbij in ieder geval een oude, doch wijze raad: Focus je gedachten niet op je zorgen, maar focus (je gedachten) op de Heer. Tja, makkelijk gezegd, maar...

...hoe meer je over je zorgen nadenkt, hoe groter ze worden.

Beter is het dus om God groot te maken in plaats van je zorgen. Waarom? Jij bent namelijk niet in controle. God heeft de controle. Wij zijn immers als potloden in de hand van God. Hij tekent je leven, letterlijk en figuurlijk. Om je zorgen niet steeds op de voorgrond te houden kun je jezelf aanleren je zorgen los te laten. Spreek uit (proclameer) dat Hij de controle heeft over je leven. Dat is een belangrijk item voor het loslaten van je zorgen en angsten. ‘God heeft de controle!’ Begin daar 's morgens al mee wanneer je voor de spiegel staat. Hoe je s' morgens begint is zo belangrijk voor het verloop van de rest van de dag!

Poeh! Loslaten, maar dat is moeilijk!

Even een klein voorbeeld voor een kleine zorg...
De (bijna) enige manier om een zorg in je hoofd los te laten is door de gedachten aan die zorg los te laten. Gedachten laat je los door je gedachten ergens anders op te richten. Je richt je ergens anders op door afleiding te zoeken. Je zoekt afleiding (positieve afleiding) door lekker te wandelen in de natuur, te genieten van de wind op je huid. Misschien houd je meer van muziek. Of van koken. In ieder geval: richt je op positieve bezigheden voor jezelf. Dat is even kort gezegd het meest menselijke en meest makkelijk om te doen als je wilt loslaten.

Hoe groter de zorg is, des te groter moet God een rol gaan spelen in die zorg!!!!!!!!!

We worden verandert naar het evenbeeld van God, alleen niet in één dag. Ook al zouden we dat graag willen zien. Neem bijvoorbeeld: (en daar kunnen de meesten zich wel een voorbeeld van maken) Als we onze man of vrouw vragen het vuilnis buiten te zetten, dan zouden we graag zien dat hij dat zo snel mogelijk doet. Niet ietsje later, niet straks, nee; liever nu, het liefst direct. Alleen... zo werkt God niet. God doet iets fiksen niet heel snel, (dat zou je trouwens geestelijk niet aan kunnen, maar dat is een ander verhaal) het is een proces. We zouden ons moeten uitstrekken naar Gods timing. God weet namelijk precies wanneer jij iets nodig hebt. Heel waarschijnlijk, wanneer alles zo’n beetje op jou tijd zou gebeuren, zou de chaos in je leven op een dag niet meer te overzien zijn….
Laat God dus de regisseur zijn van je leven en vertrouw op Zijn Vaderlijke hand. Vertrouw op de tijd die Hij je geeft om te genezen (kan lichamelijk of geestelijk) en te groeien. Vertrouw op Hem en dat Hij je op de juiste tijd geeft wat je nodig hebt. Vertrouw op Hem omdat Hij je kent en omdat Hij van je houdt.

God voorziet ons in geestelijk, lichamelijk en in emotioneel leven.

Laat angst niet de reden zijn in je besluiten. Angst zal je verlammen. “God heeft ons geen geest gegeven van angst, maar de geest van kracht!” Hier is een lied over: De kracht van Uw liefde. Zing het telkens wanneer je angsten met je op sleeptouw gaan.
´Stille tijd´ (hierover meer op mijn blog onder het tapje in de stilte) : Tijd met God alleen is zeer goed voor je geestelijk leven. Maak jezelf los van de wereld.

“Wees stil en weet dat ik God ben!” (ps 46:11a)

Betrek God in alles, ook in je dagelijkse taken; je werk, je ontspanning. Onder de afwas, onder het strijken, onder de vergadering, het autorijden, fietsen, sporten, eten….. ALLES!
Je natuur, je karakter verandert God…. In en tijdens je stille tijd. Kun je een situatie nu niet aan? Vraag God er kracht voor tijdens je tijd met Hem en je zult gaan merken dat je er kracht voor krijgt. Op een dag zul je ervaren dat je er kracht voor hebt gekregen om de situatie aan te kunnen!
God gebruikt moeilijkheden (1 petr) om je te veranderen. Hij snoeit zodat jij kunt bloeien. En dat alles tot Zijn eer.

Het is zeer moeilijk te wachten tot God antwoordt. Maar God is ALTIJD op tijd! Als Hij één deur sluit, opent Hij een andere deur. Het gaat voorbij! De zorgen die je hebt gaan weer voorbij! Onthoud ook deze woorden, elke dag! HET GAAT VOORBIJ. God geeft je (terug) wat van jou is. Wat jou is voorbestemd. Je problemen moet je bekijken in het geestelijke, in de oven van tegenslag; er komt iets zoets uit. God laat het meewerken ten goede. Het is als het bakken van een taart. De ingrediënten smaken niet apart van elkaar. Maar als de taart eenmaal, alle ingrediënten samengevoegd, in de oven is geweest… God neemt alle vieze en die paar lekkere ingrediënten bij elkaar en maakt er iets fantastisch van! God maakt van al die narigheid met hier en daar wat prettigs iets moois! Van iets slechts maakt Hij iets goeds.
Maar stop dan met kijken naar jezelf hoe je je ziet wanneer je door lijden gaat. Kijk naar jezelf zoals God je ziet… zoals je bent in HEM.
Lied om te onthouden (zorg dat je het kunt dromen:)

Something beautiful, something good
All my confusion He understood.
All i had to offer Him Was brokeness and strife,
But He made something beautiful of my life.
If there ever were dreams that were lofty and noble,
The were my dreams at the start;
And the hopes for life’s best
Were the hope’s that i harbored down deep in my heart…
But my dreams turned to ashes, my castles all crumbled,
My fortune turned to loss;
so i wrapped it all in the drags of my life,
and laid it at the cross.
Something beautiful, something good
All my confusion He understood.
All i had to offer Him Was brokeness and strife,
But He made something beautiful of my life.

De beste en snelste manier om uit je miserie te komen is door een ander te helpen.
Do something for someone else.
Wees een zegen!

Geschreven n.a.v. vrouwenconferentie met als Amerikaanse gastspreekster Helen Trowbridge
Door: Tineke van 't Veer

5 opmerkingen:

 1. Mooie post Jammer dat de praktijk van elke dag zo weerbarstig is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha lieve Tineke,

  Wat een mooi stukje. Ik weet hoe moeilijk het leven soms voor jou is en als ik dit dan lees denk ik dat het beter met je gaat. Het zal wel per dag verschillen, maar zoals je zelf schrijft die dingen gaan in stapjes.

  Liefs,
  Kitty

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Tineke,

  We kennen elkaar niet persoonlijk, maar ik 'ken' je via Ingrid (heb ooit een leuke zelfgemaakte kaart van je dochtertje ontvangen). Via een link die zij heeft geplaatst kwam ik op jouw website en ik las het bovenstaande stukje. De woorden kwamen me zo bekend voor en ik dacht van waar heb ik dat toch eerder gehoord. Toen las ik onderaan je stukje dat het naar aanleiding was van de vrouwenconferentie met Helen Trowbridge en toen wist ik het weer. Ik vind het zeer bemoedigend en ik weet dat ondanks dat onze gevoelens met ons op de loop kunnen gaan, als we ons richten op het Woord van God dan zullen we kracht, rust en vrede vinden, niet zoals wij die willen ervaren maar zoals God die ons geeft.En het is iedere keer weer een keus die we moeten maken om God te volgen.

  Dankjewel voor de bemoediging!

  Groetjes van Miriam Timmerman

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Jedidja: Bedankt voor je reactie. Overgave en loslaten is in de praktijk heel moeilijk, moed hiervoor vind je vooral dmv gebed dichtbij Hem te blijven.

  @ Kitty: Dank je voor je reactie! We doen het met één stapje vooruit en twee weer achteruit... één stapje vooruit enz... Zo komen we er wel!

  @ Miriam: Leuk dat je een reactie achter hebt gelaten! Ik vond het zeer de moeite waard om er een 'verslag' van op mijn blog te zetten. Ben er erg blij mee dat ik anderen hiermee kan bemoedigen. Het heeft mij ook enorm bemoedigd én geïnspireerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel. Iets om nog een keer en nog een keer over te lezen.
  Psalm 46 speelt een belangrijke rol in mijn leven. Weest stil en weet dat Ik God ben.

  Soms ben ik God een klein beetje dankbaar, temidden van moeilijkheden. Ik ervaar dat het me dichter bij Hem brengt.

  Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen